Sir iz Zasavice najskuplji na svetu

Bez autora
Aug 06 2014

Dok mediji bruje da je magareći sir iz Zasavice najskuplji na svetu, u rezervatu prirode tvrde da tajni recept spravljanja sira neće nikome otkriti. Vest da je magareći sir iz Zasavice među pet najskupljih jela na svetu nije iznenadila ljude iz tog rezervata prirode. Iako se sir zvanično ne izvozi, uvek postoji mogućnost da je neko od posetilaca rezervata kupio sir i odneo ga u svet. Upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić kaže za Radio Novi Sad da su u toku pregovori da se ukupna proizvodnja retkog sira proda nekoj svetskoj kompaniji. Istovremeno on naglašava da nikome neće otkriti tajni recept pravljenja sira od mleka magarica.

Sir iz Zasavice najskuplji na svetuDok mediji bruje da je magareći sir iz Zasavice najskuplji na svetu, u rezervatu prirode tvrde da tajni recept spravljanja sira neće nikome otkriti.

Vest da je magareći sir iz Zasavice među pet najskupljih jela na svetu nije iznenadila ljude iz tog rezervata prirode. Iako se sir zvanično ne izvozi, uvek postoji mogućnost da je neko od posetilaca rezervata kupio sir i odneo ga u svet.

Upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić kaže za Radio Novi Sad da su u toku pregovori da se ukupna proizvodnja retkog sira proda nekoj svetskoj kompaniji. Istovremeno on naglašava da nikome neće otkriti tajni recept pravljenja sira od mleka magarica.

"Osnovna tendencija, i u pregovorima smo sa raznim agencijama da jednom lancu hotela ili jednoj svetskoj firmi prodamo 50 kilograma sira godišnje koliko mi za sada sa 150 magarica možemo da proizvedemo, a onda bismo sa tim novcem povećali broj magarica i došči naravno za godinu - dve dana na količinu 100 - 150 kilograma sira", objašnjava Simić.

Kako on tvrdi najveća vrednost je recept. Magareće mleko nema kazeina, pa se zbog toga ne može zgrušavati ili se zgrušava na takav način da bude tvrd kao kamen kad je to običan postupak.

"Tehnolog firme 'Beocapra' iz Beograda koja ima farmu i mlekaru u Kukujevcima uspeo je da napravi taj sir. To je pobudilo interesovanje svih onih koji prave sireve u svetu. U svetu ima na hiljade vrsta sireva, ali da prozvedu sir od magarećeg mleka nisu uspeli. Zbog toga je sir iz "Zasavice" u centru interesovanja svetskih proizvođača sira. Oni žele da dođu do tajnog recepta, ali mi tu tajnu nećemo odati i ona će biti odlika našeg rezervata i naše zemlje", ističe Simić.

Informacija da se magareći sir iz Zasavice našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može poručiti po ceni od 3.720 evra za parče čija se gramaža ne precizira obišla je svet. Ovakvu reklamu u svetskim medijima, i da je htela, "Zasavica" ne bi mogla da plati.

U top pet svetskih specijaliteta

Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu.

"Tehnolog firme "Beocapra" iz Beograda koja ima farmu i mlekaru u Kukujevcima uspeo je da napravi taj sir. To je pobudilo interesovanje svih onih koji prave sireve u svetu. U svetu ima na hiljade vrsta sireva, ali da prozvedu sir od magarećeg mleka nisu uspeli. Zbog toga je sir iz "Zasavice" u centru interesovanja svetskih proizvođača sira. Oni žele da dođu do tajnog recepta, ali mi tu tajnu nećemo odati i ona će biti odlika našeg rezervata i naše zemlje", ističe Simić.

Informacija da se magareći sir iz Zasavice našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može poručiti po ceni od 3.720 evra za parče čija se gramaža ne precizira obišla je svet. Ovakvu reklamu u svetskim medijima, i da je htela, "Zasavica" ne bi mogla da plati.

Prvo mesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu FinancesOnline, zauzela je ledena čokoladna poslastica "Frozen Haute" koja se može degustirati u njujorškom restoranu "Seredipiti 3", omiljenom svratištu milijardera.

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 evra, pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može poneti kući.

Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 evra. Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadev sadrži tri vrste kavijara, mesto škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mleka. Servira se uz redak francuski konjak i šampanjac.

Jelo koje se našlo na trećem mestu može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu. Reč je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 evra.

Sledi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najverovatnije najskuplja supa na svetu. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3700 evra, od kojih deo vlasnici restorana "Fu", čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Poslednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i sveži srpski sir od magarećeg mleka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca.

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik